Sheldon House


Structural Renovations were instructed during the COVID-19 Lockdown to commence on site as soon as it was deemed safe to do so.

Prior to mobilising it was essential for the Company to have procedures in place to mitigate the spread of the virus between site workers, residents of the building and the general public. All operations to be carried out were risk assessed and control measures developed, such as increased PPE, staggered break times and regular sanitising of plant.

All individuals involved with the project received a site-specific induction regarding the actual works and separate Tool-Box Talk regarding the ongoing COVID-19 pandemic.

The works at Sheldon House, a 1960s, 7 storey, purpose built block of flats involved the removal of brick slips at each floor level to expose the reinforced concrete slab edges. The condition of the slab edges could then be assessed and a greater understanding of the building’s construction could be established.

Structural repairs were completed, including the installation of new stainless steel reinforcement and a migrating corrosion inhibitor; applied to pacify any ongoing corrosion within the existing reinforcement.

The repaired slab edges were then ‘built-out’ to the face of the brickwork using a structural, polymer modified mortar and once sufficiently cured these were primed and received two coats of pigmented anti-carbonation coating.

In addition cracks within the brickwork were repaired using Helifix approved repair systems.

All works were completed from temporary electric cradles, which provided a safe, suitable and economical method of accessing this type of repair project.

Huttons Hotel


Huttons Hotel - Structural Renovations Concrete Repairs

Structural Renovations have recently completed the external refurbishment of Huttons Hotel on Belgrave Road in London, SE1.

Huttons Hotel is converted from Victorian town houses and is situated approximately 1 mile from Buckingham Palace.

The building was thoroughly cleaned and loose coatings were removed. Following this a detailed visual survey and hammer test was undertaken to establish the extent of defective render and concrete.

Traditional render repairs were then carried out and the decorative details such as cornices and window surrounds were reformed using Flexcrete Monolite.

A decorative filler was applied to the facades to provide a level surface which was then over coated with Flexcrete Monodex Ultra.

To further enhance the life expectancy of the building the high level cornice was waterproofed with Sikalastic 625 and the junction between the window frames & reveals were resealed using Sika Hyflex 250 facade.

Pelican Wharf


Pelican Wharf - Concrete Repairs - Structural Renovations Limited

Structural Renovations Limited are currently restoring part of the river wall in Wapping. The location of our works is at Pelican Wharf, which although was a wharf and warehouse well into the 20th century, is now a luxury apartment block built in 1987.

Access to the works area is limited by the tides which has meant careful planning and programming has had to be put into place to maximise the available working times. We have erected scaffold on the river bed/foreshore, securely fixed to the embankment wall to avoid being washed away at full tide.

The works are concerned with brickwork repair and stabilisation, concrete repair and consolidation and associated ironmongery repairs to the river wall and adjoining access steps between Pelican Wahrf and the historic Prospect of Whitby public house.

Westminster Court, Worthing


Structural Renovations Limited commenced work on site at Westminster Court in September. The project consists of concrete repair, corrosion management and protective coatings to the 9 storey, purpose built residential block, which over looks the sea.

The reinforced concrete had been previously repaired and existing repairs had began to fail, combined with ‘new’ defects that had presented themselves.

The blocks close proximity to the sea has accelerated the deterioration of the concrete due to the effects of airborne chloride contamination and it was therefore proposed that a form of corrosion control should be adopted to prolong the life of not only the repaired areas but the concrete in its entirety.

The working areas have been scaffolded and clad with debris netting, to provide a safe and efficient mean of access.

Following a visual and hammer tap survey, all defective areas of concrete were broken back to sound substrate and the reinforcement treated with a cement rich primer. All prepared and treated areas were then reinstated using a hand placed, polymer modified repair mortar.

The corrosion management system involved drilling and installing vapour phase inhibitor capsules in a grid pattern across all concrete faces. These capsules will release their inhibiting properties over 12-48 months around the reinforcement, providing a passivating protective layer, which reduces exposure to harmful chlorides.

All concrete surfaces are then to be pressure washed to remove dirt and loose materials, followed by the application of a water based primer/adhesion promoter.

Finally, the entire primed area will be protected with a pigmented, elastomeric, anti-carbonation coating.

All products are produced by Sika Limited and this particular system, once complete will provide the client with a 10 year guarantee.

The works are programmed for completion in early November.

Victoria House


Structural Renovations are currently working at Victoria House in London, SW1. Victoria House is a 5 storey residential block completed in 1959. The front elevation is mainly brickwork, whereas the rear elevation extends with concrete access walkways, staircase and access to the basement.

Structural Renovations are employed to carry out extensive concrete repairs to the window cills & heads, walkway soffits, return walls and supporting columns. The defective areas were repaired using Sika MonoTop 615 and then all previously coated areas were treated with SikaGard 675W ElastoColor and all previously uncoated concrete was treated with SikaGard 680S Clearglaze.

The walkway decks, stairs and landings were repaired using Sika MonoTop 630 and were then treated with a reinforced waterproof non-slip coating made up of Sika Bonding Primer, Sikafloor 405, reinforced with Reemat Premium and Sikafloor 420.

Additional works to the front elevation were carried out which included sympathetic colour matched repairs to the front entrance using Remmers Restoration Mortar, replacement render to the gable wall & retaining walls as well as Helifix crack stitching and installation of Helibeams.

The Observer Building, Hastings


Observer Building Concrete Repairs

Structural Renovations were awarded the contract to complete extensive structural repairs and apply protective coatings to all reinforced concrete within the landmark structure, known as The Observer Building, in Hastings town centre.

The building was originally constructed for the publishers and printers, F. J. Parsons, in 1924 and was designed by the Hastings architect, Henry Ward.

The building was subsequently used by The Observer Newspaper as both a printworks and its administrative centre, until vacating in 1985. The building has remained empty and neglected in the years between, which has allowed significant deterioration to be caused to the entire building fabric and in particular the reinforced concrete structure.

A number of surveys have been conducted over the years, when various parties showed an interest in taking on the building and each survey shows the increasing damage caused, in the main, by water ingress.

The building was finally purchased by White Rock Neighbourhood Ventures in late 2018, who, together with the assistance of various funders, intend to bring this impressive building back to life and utilise the enormous space available.

Our works have involved surveying all concrete surfaces to identify the full extent of defective concrete, before its removal back to a sound substrate. All exposed reinforcement is carefully prepared prior to be in treated with a proprietary primer. The prepared areas are reinstated using a cementitious, polymer modified repair mortar.

Due to the sheer size of the structure internally (in excess of 5,000m²), it was decided that the protective anti-carbonation coatings would be applied by airless spray equipment, which was purchased specifically for this project and has enabled the process to be sped up considerably.

During the works approximately 15 tonnes of repair mortar will be used and over 2,000 litres of anti-carbonation coatings.

It is testament to the original design and construction of this building, which was left to decay for so long that its repair was viable, and demolition was not necessary.

The external elevations of the building are hoped to be completed as part of a separate phase, which will be carried out in the near future.