Barbican Estate


Barbican Structural Renovations Sealant

Structural Renovations Limited have completed a number of repair and waterproofing contracts for the City of London Corporation at the Barbican Estate.

We were initially asked to devise suitable remedial schemes for the differing issues being experienced at the Grade II listed site, where consideration needed to be given to residents, staff and the public and where noisy works were to be carefully programmed to suit all interested parties.

Our works to Speed House, Ben Jonson House, and John Trundle Court podia required us to isolate agreed locations, carefully lift the brick paving either side of the main movement joints and rake out all defective materials back to sound substrate. Following this preparation work we applied a 3 coat, glass fibre reinforced polyurethane membrane, dressed into the joint. The paving was subsequently reinstated and a new polyurethane jointing compound was used to reseal the joint and accommodate future movement in the structures.

Works at the rear of Lauderdale Tower, together with Wallside involved both waterproofing, to prevent ingress to the car parks below and repairs to exposed aggregate concrete, using a modified mortar containing the appropriate size, type and concentration of aggregate.

These projects, the last of which was completed this month mark the 10th successive year of working for the Estate, where we’ve built up a knowledge of the wide variety of structures, along with good working relationships with a number of the Corporation’s employee’s.

Harrington Court


Harrington Court Structural Renovations

Structural Renovations Limited has recently completed phase one of the concrete repair, waterproofing and upgraded handrail works at the rear elevation of a 5 storey residential block close to central Croydon.

The works were secured after a sealed bid tender process and we mobilised on site in late August.

Following the erection of scaffold, the concrete was surveyed to identify the extent of defective concrete, which enabled concrete repairs to be carried out, using Fosroc repair products. A pigmented anti-carbonation coating, also by Fosroc was applied once the underside of the communal balcony slabs had been pressure washed. This not only affords additional protection from the elements but provides a uniform finish to both repaired and original concrete.

The top surfaces of the communal balcony slabs were then prepared to receive a fully reinforced, waterproof, polymethyl methacrylate (PMMA) resin system, produced by WestWood Liquid Technologies. The system was specified due to a number of factors: speed of application, durability and aesthetics, all of which were desired by the Client.
Additionally, as part of the refurbishment, we were instructed to upgrade the existing handrails, whereby additional security panels were affixed to close off large gaps between the horizontal rails, which were deemed unacceptable by today’s standards.

Further phases of work are planned for the building in the near future.

Highlight House


Structural Renovations Highlight House

As part of our ongoing relationship with the Langham Estate, we have been successful in securing works to another building within their property portfolio.

Highlight house which was constructed in the early 20th century comprises of retail at ground/basement level and office space on the upper floors.

Our works are concerned with the basement only, where extensive waterproofing is required to all retaining walls and soffits/underside of pavements.

A number of repair details have been devised for this project, as the construction varies throughout and therefore requires differing treatments to prevent the future ingress of water.

Working closely with the structural engineer (RKK Engineering) and Flexcrete Technologies Limited we have been able to satisfy the requirements of the client, who ultimately wishes to let the area as a restaurant or similar usage.

All existing render has been removed to expose brickwork beneath. The brickwork needed to be scabbled to provide a key for the specialist waterproofing materials. At all changes of direction, such a junctions between walls and soffits a reinforcing membrane was installed within a 2 part modified cementitious slurry prior to full embedment within the modified render.

This 10 week project is now nearing its completion allowing for the fit out to be completed by others.

Portland House


We are nearing completion of a large water-proofing project within the basement of a former restaurant .

The works at Great Portland Street, in the West End of London involve the removal of all existing failed waterproofing to the internal faces of the brickwork retaining walls and soffits, followed by the application of a polymer modified cementitious waterproof render. The works also require us to reinforce all junctions of walls and floors, to accommodate any future movement at these weak points. All structural steelwork has also been prepared and treated with a cementitious epoxy coating.

The works have been carefully planned around the replacement of the original pavement lights and smoke vents, which have been allowing water to enter the basement over a number of years, leading to significant damage in the sub-terranean areas of the building.

This waterproofing scheme is one of a number of projects that Structural Renovations Limited have completed for the Langham Estate, who own and manage a substantial amount of property in the area.

Burwood Court


Structural Renovations Burwood Court

Working closely with Fosroc Limited, Structural Renovations Limited have recently completed the refurbishment of the external concrete areas of Burwood Court in Chelmsford.

Burwood Court is spread over 4No. blocks comprising of residential properties across 3No. floors.

The works entailed the concrete repair and protection to the exposed concrete walkways linking the properties and the 3No. access stair towers. The repairs were identified by the clients representative, Stace LLP, at tender stage and were subsequently carried out using a combination of Fosroc Renderoc HB30, Renderoc ST05 and Nitofill TH & LV. The soffits and faces of the walkways were further protected using Fosroc Dekguard W.

The existing expansion joints to both the decks and soffits were raked out and replaced using Fosroc Nitoseal MS300 to the decks and Nitoseal MS60 to the soffits. Due to the cracking that was identified to the walkway decks, additional expansion joints were introduced to act as ‘crack inducers.’

The walkway decks and stair tower steps & landings were prepared and coated with the Fosroc Nitodek FS system, which included a primer, reinforced membrane and pigmented top coat. The system provides a waterproof anti-slip coating and the addition of Nitodek FS Hardener into each coat meant that we were able to return the walkways and staircases back to service with limited restricted access which was of paramount importance to significantly reduce the impact on the residents.

Palladium Theatre


Structural Renovations Palladium Theatre

Following the easing of the COVID-19 lockdown, Structural Renovations Limted mobilised at the world-famous theatre for two separate projects; one in the basement and one on the roof.

Prior to commencing on site we developed various procedures that would create a safe working environment for our operatives and theatre staff – the theatre remains closed to the public at this time.

The basement works involved waterproofing the beer cellar, which is situated in a vault beneath the pavement. The vault had already been waterproofed previously but the system had failed and significant amount water was entering the area.

All existing render was removed, to expose the brickwork and localised repairs were completed. Following this a waterproof bandage was installed and all junctions between walls and floor, followed by the application of a polymer modified, cementitious waterproof render. Once cured the render is able to be decorated.

The works above the stage roof required us to apply a fibreglass reinforced polyurethane coating to the rear of a brick parapet wall. The Theatre had experienced significant amounts of water entering the building and temporary repairs had failed to solve the problem.

The wall was thoroughly cleaned and any missing pointing/cracked bricks were made good with polyurethane mastic. Following this an application liquid applied, polyurethane membrane was applied to the wall and whilst wet, fibreglass was firmly embedded. A top-coat of polyurethane membrane was applied to fully encapsulate the fibreglass and form an effective barrier against the elements.